Data ve Network Çözümleri
Data / Network Çözümleri Nedir?
Ağınız işinizin merkezindedir. Ancak düzgün çalışabilmesi için etkili ağ altyapısı biçiminde doğru desteğe ihtiyacı vardır. Data / Network Çözümleri tam olarak nedir?
Bu dijital çağda, bir kuruluşun çevikliği ve verimliliği, sadece çalışan ve mükemmel ekipmanlara bağlı değildir. Sorunsuz bir çalışma için sağlam, temiz ve güvenli bir Data / Network çözümleri gerekir. Doğru altyapı olmadan, çalışan verimliliğini etkileyebilecek, paranıza mal olabilecek ve markanıza zarar verebilecek zayıf kullanıcı deneyimi ve güvenlik sorunlarından muzdarip olabilirsiniz.
Bu nedenle, şirket yöneticileri için Data / Network Çözümlerini önemini anlamak ve sunduğu zorluklardan ve fırsatlardan haberdar olmak çok önemlidir. Data / Network Çözümleri, optimum üretkenliği sağlamak ve kuruluşunuzun en yüksek performans düzeylerini korumasına yardımcı olmak için gereken ilk adımlardır.
Data / Network Çözümleri Nasıl Çalışır?
Network çözümleri bir ağ sistemi kuran neredeyse her evin veya işletmenin gereksinimidir. Ağ teknolojisi, ağ cihazlarını kullanarak neredeyse tüm dünyayı birbirine bağladı. İnsanlar farklı amaçlarla evlerinde veya iş yerlerinde Network çözümlerine geçiyorlar; iletişim, veri depolama, bilgisayar ağı, Yazılım, ağ veya internet bağlantılarındaki bir yazıcıyı veya diğer donanım aygıtlarını bağlamak gibi çeşitli kaynakları paylaşmak için kullanıyorlar. Gereksinimlerinize göre ağ sistemleri kurma ihtiyaçlarınızı bilmek için, standartları karşılayacak ve işinizi uzun süre destekleyecek doğru cihazları aramanız gerekir, Pazar birçok farklı ağ cihazı ile bol olduğu ve hangilerinin işiniz için daha iyi kanıtlayacağını seçmek çok zahmetli bir iştir.
Network çözümleri, işletmelere, gelecekte değişiklikler için ölçeklendirilebilecek ve ekstra ekipman kullanma maliyetlerinden tasarruf edecek uygun dokümantasyon ve tasarıma sahip ağ sistemleri kurmak için profesyonel ve güvenilir çözümler sunar. Network çözümleri ağınızın herhangi bir sorun olmadan en üst düzeyde performans göstermesini sağlayacak ve ağ çeşitli saldırılara karşı hassas olduğundan ağınızın iç ve dış tehditlere karşı da güvenli kalmasını sağlayacak hizmetler sunacaklardır.
Network çözümleri, aynı zamanda pazardaki büyük şirketlerle rekabet etmek isteyen ve günümüzde başarılı olmak için vizyon sahibi düşünen küçük şirketler için de geçerlidir, ağ oluşturma, çalışanlarını bağlı tutacak ve verimliliklerini artıracaktır. Şirket, iletişim maliyetlerini düşürürken, verimliliklerini arttırırken ve müşteriler ve müşterilerle daha iyi ilişkiler geliştirirken etkili sonuçlar elde edecektir.
Data / Network Çözümlerinin Teknik Özellikleri Nelerdir?
-
Kurumsal Ağ Çözümleri
Kurumsal ağ iletişimi, bir ağın fiziksel, sanal ve mantıksal tasarımını ve çeşitli yazılım, donanım ve protokollerin veri iletmek için birlikte nasıl çalıştıklarını ifade eder. Kurumsal ağlar söz konusu olduğunda, her organizasyonun farklı ihtiyaçları vardır ve dijital dönüşüm çağında, modern işletmeler akıllı ağ mimarisini, otomasyonunu ve tasarımını güçlendirmek için yazılım odaklı çözümlere daha fazla güvenmektedir.
-
Yönlendiriciler
Yönlendiriciler, ağdaki birden çok ağı birbirine bağlayan cihazlardır. Verileri bir aygıttan diğerine iletir ve paketler halinde gönderilir. Ayrıca ağlardaki cihazları internete bağlarlar. Kullanım kolaylığını veya güvenliği artırmak için yönlendiricilere başka özellikler eklemek mümkündür.
-
Anahtarlar
Anahtarlar ağ denetleyicileri olarak düşünülebilir. Ağdaki bilgisayarlar, yazıcılar ve sunucular gibi aygıtları bağlar ve verilerin ağa aktarılmasını sağlar. Anahtarlar, ağdaki aygıtların birbirleriyle ve diğer ağlarla konuşmasını mümkün kılar ve tek bir paylaşılan kaynak ağına neden olur.
-
Kablosuz Erişim Noktaları
Kablosuz erişim noktaları, adlandırıldıkları kesin işlevi yerine getirir: kablosuz bağlantıları etkinleştirme. WAP'ler bir aygıttan diğerine veri göndererek yönlendirici gibi çalışır.
-
Kablosuz Ağ Çözümleri
Mobil cihazlar ve kablosuz erişim pazarı her geçen gün genişliyor. Kullanıcıya mobilite sağlamak için giderek daha fazla uygulama ve cihaz kablosuz altyapı üzerinde çalışacak şekilde tasarlanmaktadır.
WLAN Üzerinden Ses, Elektronik Tıbbi Kayıtlar, Varlık Etiketleri, Gerçek Zamanlı Konum Servisleri ve Konuk Erişimi gibi uygulamalar her zaman açık, güvenli WLAN ihtiyacını artırmaktadır.
Akıllı Telefonlar gibi tüketici cihazlarının kurumsal ağda çalışması bile bekleniyor. Artık BT personelinin bu sistemleri birlikte çalışması ve en üst düzeyde veri güvenliği ile yapması gerekiyor.
Desteklenen Uygulamalar:
Misafir Erişimi - Dahili ağı güvenli tutarken yetkili ziyaretçilere kablolu ve kablosuz kontrollü Internet Erişimi sağlar.
Kablosuz VoIP - Sektör lideri güvenilirliğe sahip IP üzerinden kesintisiz kablosuz ses
Dahili WLAN Etkin Noktaları - Konferans salonları, lobiler, kafeteryalar ve oditoryumlar gibi stratejik konumlarda çalışan ve ziyaretçi rahatlığı için kablosuz LAN erişimi.
Kuruluş çapında WLAN - Tüm kurumsal bina, kampüs veya genişletilmiş kuruluş genelinde yaygın, yüksek oranda kullanılabilir, yüksek performanslı kablosuz LAN erişimi.
Uzak / Şube Ofis Erişimi - Aktarım olarak interneti veya kurumsal WAN'ı kullanarak mobil kenarın uzak ve şube ofislerine güvenli uzantıları.
Küçük Ofis, Ev Ofis ve Yol Savaşçısı Erişimi - Kullanıcının taşınabilir, kişisel uzaktan erişim noktalarından geçtiği her yerde mobil kenarı genişletir.
Konum Takibi - Tesisteki herhangi bir Wi-Fi cihazının konum takibini hassas bir şekilde sağlamak için kurum genelinde bir WLAN dağıtımı kullanır
RFID - Kablosuz ağınıza ek olarak RFID, makinelere, varlıklara, kişilere veya herhangi bir anda nerede olduğunu bilmek istediğiniz herhangi bir şeye RF etiketi ekleme olanağı sağlar.
-
Bilgi Güvenliği
Kurumların en önemli öz kaynakları arasında bulunan “verinin” ve “bilginin” hangi formda olursa olsun korunması zorunludur. Bu kıymetli kaynağın korunamaması sadece maddi kayıplara yol açmakla kalmayıp, telafisi uzun yıllar sürebilen ve sonuçları tam olarak öngörülemeyen itibar kayıplarına da sebep olabilir. Yapılan yatırımların bu tip zaaflardan dolayı zarar görmesini engellenmek için veri ve bilgi güvenliğinin bir bütün olarak düşünülmesi gerekir.
-
Data Yapısal Kablolama
Ses ve veri kablolama, yapısal kablolama, ethernet kablolama, kablolama, ağ kabloları… bunların hepsi data yapısal kablolama için kullanılan terimlerdir. Yapısal kablolama duvarlardaki bakır veya fiber kablolamadır. Veri ve telefon ağınıza bağlar. Bu kablolar olmasaydı ağ yeteneğimiz olmazdı. Bu kablolar ayrıca ethernet (PoE) teknolojisini kullanarak kameralar, kablosuz erişim noktaları ve telefonlar gibi aygıtlara güç sağlayabilir.
-
Sistem Odası Kurulumu
Bir sistem odası kurulumu, bilgisayar sunucularını ilgili bileşenleriyle birlikte depolamak, çalıştırmak ve faaliyette tutmak için kullanılan bir oda olarak açıklanabilir. Kurumsal sınıf sunucularını izlemek için işlevsel ve çevresel hizmetler sağlar. Bunlara merkezi olarak erişilebilir ve genellikle odanın dışında bulunan bir sunucu yönetim sistemi aracılığıyla yönetilebilir. Bu odalar öncelikle çalışma zamanında büyük bilgisayar kaynakları gerektiren kurumsal uygulamaları yürütmek için kullanılır. Bunlar bankacılık yazılımı, sosyal medya uygulamaları veya arama motorları gibi uygulamaları içerir.
-
Network Teknik Bakım Destek
Yapılan düzenli bakım, ekipmanın en iyi şekilde çalışmasını sağlar, çalışmama süresini azaltır ve kullanılabilirliği artırır; böylece, ona hizmet veren sistemleri yönetmek yerine ağınıza erişmeye odaklanabilirsiniz. Ağ donanımınızı en iyi durumda tutarak ve standartlarını koruyarak ağ ömrünü büyük ölçüde uzatabilir. Cihazlarınız ne kadar uzun süre hizmette kalırsa, donanım yatırımlarınızın getirisi de o kadar artar ve ortaklığınıza ek değer katar. İyi bakım yapılmamış ekipman arızaya veya verimsiz çalışmaya eğilimlidir. Gelen ağ destek ve bakım hizmetleri, en yüksek performans düzeylerinin korunmasını ve gelecekteki sorunların önlenmesini sağlayacaktır.
-
Network Sistemleri Danışmanlık Hizmeti
Network sistemleri danışmanlık hizmetleri, kurum ve kuruluşların sistem, ağ ve güvenlik ihtiyaçları için metodolojik bir yaklaşım temelinde siber güvenlik seviyelerini ölçmeyi ve artırmayı amaçlayan hizmetlerin tamamlayıcısıdır. Network sistemleri danışmanlık hizmetleri, kuruluşların özel ihtiyaçlarına göre atanan güvenlik danışmanları aracılığıyla sunulmaktadır.
Data / Network Çözümlerinin Kullanım Alanları Nelerdir?
Network çözümleri artık bir ağ sistemi kuran neredeyse her evin veya işletmenin gereksinimidir. Ağ teknolojisi, ağ cihazlarını kullanarak neredeyse tüm dünyayı birbirine bağladı. İnsanlar farklı amaçlarla evlerinde veya iş yerlerinde ağ çözümlerine geçiyorlar; iletişim, veri depolama, bilgisayar ağı, Yazılım, ağ veya internet bağlantılarındaki bir yazıcıyı veya diğer donanım aygıtlarını bağlamak gibi çeşitli kaynakları paylaşmak için kullanıyorlar.
Network Ürünleri Nedir?
Bilgisayar ağ altyapısı iş dünyasının belkemiğidir. Tüm cihazlar, uygulamalar, yazılımlar ve çalışmaların çoğu bilgisayar ağı tarafından desteklenir veya bu ağ üzerine kurulur. Bu nedenle, iş bilgisayar ağı için planlama, tasarım, donanım satın alma ve güvenlik, işletmeniz için yüksek bir öncelik olmalıdır.
Bilgisayar ağı oluşturmak için, birkaç şeyin göz önünde bulundurulması gerekir. Bir bilgisayar ağını iş ortamında verimli bir şekilde çalıştırmak, ev veya ev ağı kurmaktan çok farklıdır. İş ağı tasarımı yüksek derecede karmaşıklık ve güvenlik sorunlarına sahiptir. İşletmeler için en iyi ağı oluşturmak işin gereksinimlerine bağlıdır.
İnternet Bağlantısı, ISS'nizden (internet servis sağlayıcısı) gelen bir kablo ile gelir. Bu kablo yönlendiricinize (router) bağlanır. Güvenlik duvarı, kablodan iletilen ve daha sonra bir anahtara (switch) bağlanan trafiği filtreler. Tüm ağ cihazlarınız daha sonra bu anahtara bağlanarak internete erişim kazanır.
Network Ürünleri Nasıl Çalışır?
Network ürünleri, kablolar, fiber optikler veya kablosuz sinyaller kullanarak bilgisayarlar, routerlar ve switch gibi düğümleri bağlar. Bu bağlantılar, bir ağdaki cihazların bilgi ve kaynakları iletişim kurmasına ve paylaşmasına olanak tanır.
Network ürünleri, iletişimin nasıl gönderilip alınacağını tanımlayan protokolleri izler. Bu protokoller cihazların iletişim kurmasına izin verir. Ağdaki her aygıt, bir aygıtı benzersiz şekilde tanımlayan ve diğer aygıtların aygıtı tanımasına izin veren bir sayı dizesi olan bir Internet Protokolü veya IP adresi kullanır.
Routerlar, farklı ağlar arasındaki iletişimi kolaylaştıran sanal veya fiziksel cihazlardır. Router’lar, verilerin nihai hedefine ulaşmasının en iyi yolunu belirlemek için bilgileri analiz eder. Switch aygıtları birbirine bağlar ve ağ içindeki düğümden düğüme iletişimi yöneterek ağ üzerinden seyahat eden bilgi paketlerinin nihai hedeflerine ulaşmasını sağlar.
Network Ürünlerinin Teknik Özellikleri Nelerdir?
Network ürünleri, veri ve kaynak iletmek, paylaşmak veya paylaşmak amacıyla kablolar (kablolu) veya WiFi (kablosuz) ile bağlanan iki veya daha fazla bilgisayar içerir. Donanım (ör. Routers, switches, access points, ve kablolar) ve yazılım (ör. İşletim sistemleri veya iş uygulamaları) kullanarak bir bilgisayar ağı oluşturulabilir.
Coğrafi konum genellikle bir bilgisayar ağını tanımlar. Örneğin, bir LAN (yerel alan ağı) bir ofis binası gibi tanımlanmış bir fiziksel alandaki bilgisayarları bağlarken WAN (geniş alan ağı) bilgisayarları kıtalar arasında bağlayabilir. İnternet, dünya çapında milyarlarca bilgisayarı birbirine bağlayan bir WAN örneğidir.
Bir bilgisayar ağını iletişim kurmak için kullandığı protokoller, bileşenlerinin fiziksel düzenlemesi, trafiği nasıl kontrol ettiği ve amacına göre tanımlayabilirsiniz.
Bir bilgisayar ağının ana donanım bileşenleri (network ürünleri) şu şekildedir:
-
MODEM
Modem, ağınızın, bilgisayarınızın ve diğer cihazların internete bağlanmasına yardımcı olan bir donanım bileşenidir. Bu aygıt bilgisayarın anladığı dijital verileri kablo üzerinden iletilen analog verilere dönüştürür.
Genellikle gördüğünüz modemler, interneti hibrit fiber-koaksiyel kablolar üzerinden iletmek için kullanılan DOCSIS'i (Veri Üzerinden Kablo Servis Arabirim Spesifikasyonu) destekleyen kablo modemlerdir. Bu şekilde aynı kablo üzerinden TV, kablolu internet, dijital telefon hattı alabilirsiniz.
Fiber optik bağlantıların artan kullanımı ile modemler artık pek kullanılmamaktadır. Fiber optik kablolar daha uzun mesafelerde daha yüksek bant genişliği iletebilir. Ofisinizde yüksek bir veri aktarım hızına ihtiyacınız olduğundan, fiber optik bağlantı kullanmanız daha olasıdır. Bu durumda, modeminizin ağınızın bir parçası olması gerekmez.
-
ROUTER
Router (yönlendirici), ağ donanımınızın veri paketlerini ağlar arasında aktaran bileşenidir. Basit bir ifadeyle, verileri internet kablosundan cihazınıza aktarır.
Basit bir ağ bağlantısında, internet kablosu yönlendiricinize (Router ) bağlanır ve internetten bilgi alıp göndermesine olanak tanır. Ofis ağınızdaki diğer cihazlar, aralarında bir Ethernet anahtarı kullanarak yönlendiriciye bağlanır ve bu nedenle internete erişir.
Çoğu ISS (İnternet Servis Sağlayıcıları), bir abonelik satın aldığınızda size genellikle ücretsiz bir yönlendirici sağlar. Ancak, bu yönlendiriciler kullanımınız için en iyisi değildir. Ağınıza bağlı cihaz sayısı ihtiyacınız olan yönlendiriciyi belirlemek için ideal fikir verebilir:
- Masaüstü
- Dizüstü
- Tabletler
- Akıllı Telefonlar
- Ağ Yazıcıları
- VoIP telefon sistemi
- Konferans odası ekipmanları
- POS sistemleri
- IP Kameralar
- Konuk Cihazları
Ağınıza bağlı toplam cihaz sayısı 20 veya daha fazlaysa, tüketici sınıfı veya ev yönlendiricileri yalnızca sınırlı sayıda cihazı işleyebileceğinden ticari veya işletme sınıfı Wi-Fi ekipmanına yatırım yapmalısınız.
-
FİREWALL
Güvenlik duvarı, bilgisayar ağınız için bir güvenlik sistemidir. Sizin belirlediğiniz güvenlik kurallarına göre gelen ve giden ağ trafiğini izler ve denetler. Başka bir deyişle, güvenlik duvarı, dahili ağınız ile internet gibi harici ağ arasındaki, iş ağınızı yetkisiz harici erişimden koruyan bir filtredir.
Bilgisayarlar dahili bir yazılım güvenlik duvarıyla birlikte gelse de, işiniz bu tek güvenlik ağıyla güvenli değildir. Ağ altyapısı aygıtları siber saldırganlar için tipik hedeflerdir ve özel bir güvenlik duvarı olmadan ağınız ve tüm bağlı aygıtlar bilgisayar korsanlarına karşı savunmasızdır.
Özel bir donanım güvenlik duvarı, ağınıza çok ihtiyaç duyulan ek bir koruma katmanı sağlar. Donanım güvenlik duvarı VPN, Uzaktan Erişim ve Gelişmiş Web filtreleme gibi gelişmiş özelliklerle birlikte gelir. Bir yönlendiriciye benzerdir, çünkü sınırlı sayıda kullanıcıyı işleyebilir. Bu nedenle, gelecekteki büyüme için yeterli kapasiteye sahip bir güvenlik duvarı aldığınızdan emin olun.
Ticari sınıf bir yönlendirici genellikle dahili güvenlik duvarı özelliklerine sahiptir, bu nedenle ayrı bir güvenlik duvarı donanımı satın almanız gerekmeyebilir.
-
SWITCH
Swıtch, ofis ağınızın önemli bir temel öğesidir. Ağdaki diğer cihazların iletişim kurmasına ve bilgi paylaşmasına izin veren bir ağ cihazıdır. Ağınızda PC'ler, yazıcılar, NAS (ağa bağlı depolama) cihazları, sunucular, VoIP (İnternet Protokolü üzerinden Ses) vb. olacaktır ve swıtch’ler bu cihazları ağınıza bağlar. Evinizde bir Swıtch görmezsiniz, çünkü kullandığınız kablosuz yönlendirici, bir erişim noktası ve bir Swıtch birleşimidir
-
Bağlantı Kablosu, Alt Yapı ve Lan Kablosu
Temeldeki sağlam bir kablolu ağ, hızlı bir kablosuz ağ sağlamak için uzun bir yol kat eder. Kablolarınız, WiFi ağınızın durgun olacağı erişim noktalarınıza yeterli bant genişliği sağlamaktan sorumludur. Bu nedenle, LAN kablo bağlantılarınız için CAT6 gibi son kablo standartlarını kullanmak iyi bir yatırım olacaktır. Bu aynı zamanda yazıcılar, IP kameralar, vb. gibi belirli aygıtları kablolu ağa bağlamanızı ve böylece spektrumu dizüstü bilgisayarlar ve mobil aygıtlar gibi kablosuz bağımlı aygıtlardan kurtarmanızı sağlar.
-
Ağ Yönetim Yazılımları
Ağ yönetim yazılımları, kullanıma hazır ağın izlemesi sağlar. Kurulumun ardından, hemen ilk izleme sonuçlarını görüntüler ve mevcut tüm ağ cihazlarını algılamak için Otomatik Bulma özelliğini etkinleştirir.
Ağ yönetim yazılımları, yönetilen swıtch’ler, yönlendiriciler ve güvenlik duvarları dahil olmak üzere (neredeyse) tüm SNMP uyumlu cihazlarla çalışır. Ağ yönetim yazılımları kullanıldığında, ağ cihazlarının kullanılabilirliği ve etkinliği izlenebilir. Gerçek zamanlı veriler toplar ve ağınızdaki tüm cihazları izlemeyi ve yönetmeyi kolaylaştırır. Ağ cihazlarınızın SNMP tuzaklarını ve Syslog mesajlarını tek bir merkezi konumdan toplar ve analiz eder.
Ağ yönetim yazılımları, LAN'daki tüm aygıtları ve sunucuları izler. PRTG, ağ mimarinizin her yönünü dikkate alan hepsi bir arada bir çözümdür. Bu nedenle, hatalar BT altyapınızın diğer bölümlerinde ortaya çıktıklarında da algılanabilir. Şirketler ağ cihazlarını proaktif bir şekilde yöneterek iş kesintilerini asgariye indirebilir ve çalışanlarının mutlu olmasını sağlayabilirler.
-
Wireless Access Points (Kablosuz Erişim Noktaları)
Kablosuz erişim noktaları, sabit veri ağlarına (LAN, telefon, kablo, güç kaynağı, vb.) sahip kablosuz iletişim cihazlarının birbirine bağlanmasını sağlar. Kablosuz erişim noktalarına örnek olarak dizüstü bilgisayarlar ve mobil uç aygıtların yanı sıra masaüstü bilgisayarlar, yazıcılar ve kablosuz adaptörlü projektörler verilebilir. Kablosuz erişim noktaları, ağ kapsama alanının (ve dolayısıyla ağ erişiminin) mümkün olduğunca yaygın olmasını sağlar.
Network Ürünlerinin Kullanım Alanı Nedir?
Network ürünleri, küçük işletmeler veya büyük işletmeler, ofisler, bina, kampüsler, bireysel veya dağıtılmış konumlar ve tek veya birden çok sunucu odası için bir zorunluluktur. Aynı şey daha küçük şirketlerin ağları için de geçerlidir. Network ürünleri, şirketlerin, bir büyüme döneminden sonra, ağ mimarilerini ve cihaz yapılandırmalarını geliştirmek için sıfırdan başlamak zorunda kalmamalarını sağlar.
Küçük şirketler veya yeni başlayan şirketler için, kompakt bir sunucu rafı, yönlendiriciler (router), anahtarlar (Swıtch), kablolar, iş istasyonları, yazıcılar ve VoIP telefonları içeren basit bir kurulum genellikle yeterlidir. Kablosuz erişim noktaları ve tekrarlayıcılar yönlendiricilere ve anahtarlara eklendiğinde, LAN ve WLAN ağları artık yeterli değildir.
Daha sonra kapsamlı WAN ağları için VPN'ler geliyor. Bir sunucu odası genellikle KOBİ'ler için yeterlidir, daha büyük şirketler ise dünyanın çeşitli yerlerindeki şehirlerde ve ülkelerde bu tür odalara ve çalışma alanlarına ihtiyaç duyacaktır.